ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

 

У нашој школи на пригодан начин обележен је Дан примирја у Првом светском рату. Ученици осмог разреда, заједно са наставницом историје, у недељи која је предходила празнику, израђивали су од хамер папира значку „Наталијина рамонда.“ Израђено је око 50 значки које су подељене запосленима у школи, као и осталим ученицима, који су их током целе недеље носили на видном делу одеће. На тај начин негујемо традицију и чувамо сећање на наше претке страдале у рату.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у шуми код града Компијењ, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату. Између сила Антанте и Немачке склопљен је мир чиме је окончан Први светски рат.

Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

У Србији je овај празник први пут званично обележен 2012. године.

Као главни мотив за амблем овог празника, у Србији, користи се цвет – Наталијина рамонда, аутентична биљка са ових простора. Оно што је специфино је то што чак и када се осуши, уколико је залијете, она ће потпуно оживети. На тај начин она симболизује Србију након Првог светског рата, која се издигла из пепела након ратне трагедије.